Ja, för det är faktiskt lite av en konst. Fel matta kan dra ner helhetsintrycket i ett helt rum, samtidigt som rätt matta kan göra precis tvärtom. Det är den sistnämnda effekten, när en matta lyfter ett rum, som jag tänkte fokusera på i det här inlägget.

Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av rum vi pratar om här; mattan spelar en en central roll oavsett om det handlar om att välja matta till ett vardagsrum, sovrum, kök, barnrum eller en matplats.

Testa dig fram

För länge sedan gick det ett inredningsprogram på TV som hette Äntligen Hemma och i det programmet fanns det en inredare som heter Lulu Carter. Hon hade ofta inslag där hon gjorde om ett rum på tre olika sätt, alltså i tre olika stilar. Det tyckte jag var en så himla briljant idé, men tyvärr finns det kanske utrymme rent ekonomiskt att köpa allt som behövs för att få till tre olika inredningsstilar.

Det man skulle kunna göra är att testa med möbler och annat som man redan har hemma, i kombination med det nya man har köpt till det rummet som ska fixas till. Visst, det blir lite mycket “in och ut med saker”, men det ger en bra överblick för vad som funkar. Framförallt vad som inte funkar.

Olika sätt att välja

När det gäller valet av matta kan man egentligen gå lite olika vägar. Den första är att välja matta först och sedan låta den sätta tonen för hela rummet. Alltså – färgen, formen och strukturen på mattan får styra färgen, formen och stilen på möbler, krukor, växter, kuddar och så vidare.

Ett annat sätt är att göra tvärtom, det vill säga att måla, tapetsera, möblera och piffa hela rummet färdigt och sedan åka iväg och välja matta. Som då helst ska bli pricken över i. Om man väljer det här sättet kan det vara bra att ta bilder som man utgår ifrån när man åker runt och tittar på olika typer och modeller av mattor.

Ett tredje sätt är att göra någon form av kombination av de första två alternativen. Kanske finns det redan mattor i hemmet som går att använda, och som man kan testa sig fram med likt det sätt som Lulu Carter gjorde. För det går ju att förändra fler rum om man till exempel byter plats på mattor. Men då bör man också vara medveten om att det ofta för med sig en önskan om att förändra stilen i de rum där mattorna tidigare har legat.

Utgå ifrån vissa inredningsknep

Precis som det finns knep för hur man inreder i övrigt, finns det en del knep för hur man bör tänka när man inreder med mattor.

– I ett vardagsrum ska mattan helst inte vara kortare än soffans längd.

– En hall kräver en stryktålig och gärna vändbar matta, helst något mörkare i färger.

– Utgå ifrån rummets planlösning och den känsla som du vill skapa.

– En stor “dö-yta” kan ramas in med hjälp av en enda stor matta.

– En matta ska inte bara vara snygg, den måste vara skön att gå på.

– Hellre en enda dyr matta än många billiga som inte håller formen.

– Sätt tassar på alla möbler som ska stå på mattan.

– Välj en lättstädad matta om du har husdjur.