Det är många som hittar på att förnya gamla möbler genom att måla dekor på dem. Det är inte så svårt som det låter. Det är också enkelt att vara miljövänlig i sitt skapande både när det gäller att göra julpyssel, påskpyssel eller pyssla rent allmänt. Numera går det också att skaffa sig en eko gran när man firar jul. Därför passar just miljövänlig dekormålning så bra idag.

Har man en möbel som inte är antik ännu men gammal och behöver piffas upp för att kännas rolig igen så är dekormålning ett sätt att förnya den. Man kan till exempel använda något som heter Chalk Paint som ger ett slitet gammaldags intryck när det är färdigmålat. För att göra en dekor på till exempel en gammal spegelram så börjar man med att grundmåla ramen. Sen kan man själv göra schabloner till dekoren ifall man inte vill köpa schablonerna förstås. Då ritar man till exempel en slingerväxt, girlang, fruktklasar som vindruvor eller blommor. Dessa figurer klipper man sedan ut. Antingen så använder man figurerna på så sätt att man lägger en figur ovanpå den målade ytan på ramen. Så målar man över figuren och ramen i en annan färg. När man tar bort figuren eller schablonen som det heter så har man plötsligt gjort en dekor till ramen.

Måla med schabloner

Ett annat sätt att måla dekor är att först grundmåla ramen, bordet, skåpet, eller vad man nu vill dekorera. Sedan klipper man ut figurerna ur pappret i en lång ringdans eller girlang eller något annat man gillar. Sen tar man pappret som nu har fullt av hål där de urklippta schablonerna fanns och lägger det ovanpå ramen eller skåphörnet. Måla sen i de hålen, det vill säga där de urklippta figurerna fanns. När du tar bort pappret så har du gjort en dekormålning. Du kan alltså använda schablonen så att du lägger på antingen själva figuren eller hålet efter den urklippta figuren på underlaget som ska dekoreras. Måla och njut av förnyelsen.

Dekormålning – en gammal tradition

Förr gjorde man ofta dekormålningar. Det kunde vara husfolket som gjorde det själva men det kunde lika gärna utföras av kringresande konstnärer och dekorationsmålare som gjorde det. Vill du få tag på fina gamla schabloner till ditt dekormåleri så kan man hitta olika sorters dekorer avbildade i böcker på biblioteket. De är oftast så gamla att det inte är någon som har upphovsrätt på dem längre utan det är fritt fram att kopiera eller rita av schablonerna. Annars finns det också många slags dekorschabloner att få tag på i butiker där de säljer pysselmaterial.

Att dekorera sitt hem med dekor här och där kan verkligen pigga upp. Tänk på att du också kan göra en fin dekor som du har bara i hörnen på tapeterna. Det behöver inte vara dyrt att dekorera hemmet själv.