Visste du att vin faktiskt kan vara riktigt hälsosamt för kroppen och själen, om det intas på rätt sätt och är rätt sorts vin det vill säga. För att e

Visste du att vin faktiskt kan vara riktigt hälsosamt för kroppen och själen, om det intas på rätt sätt och är rätt sorts vin det vill säga. För att ett vin ska anses vara hälsosamt så ska vinet ha en så låg alkoholhalt som möjligt och även sockerhalten ska inte vara överdrivet hög. Det finns generellt sett fyra egenskaper som ett vin ska ha för att anses nyttigare än andra typer av viner.

1. Låg alkoholhalt är viktigt av många anledningar. En bra alkoholsiffra att sträva efter är viner med 7,5 till 10 volym procent. Dessa är speciellt bra för människor som har hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Vin innehåller fler kalorier än man kan tro och det är främst sockerhalten i vinet som är avgörande för hur nyttigt vinet kan anses. Söta viner har större mängd kolhydrater, vilket i sin tur kan bidra till viktuppgång.

3. Röda viner är vanligtvis bättre än vita på grund av den låga anthocyaninhalten. Vill du vara så hälsosam som möjligt bör du alltså satsa på så mörka viner som möjligt, gärna med en blå ton.

4. Sura viner är bättre än söta. I sura viner finns nämligen en antioxidant kallad flavonoid.