Tycker du också att det är svårt att veta vilken typ av vin som passar till vilken typ av mat? Att välja ut ett passande vin till maträtten kan i mång

Tycker du också att det är svårt att veta vilken typ av vin som passar till vilken typ av mat? Att välja ut ett passande vin till maträtten kan i många fall vara en mycket svår uppgift, speciellt om det är så att man inte har speciellt mycket kunskap om varken maträtten eller vin i sig. I många fall väljer människor bara vin efter den egna smaken och naturligtvis är det inget fel med detta. Föredrar du vitt vin framför rött vin ska du naturligtvis inte välja rött vin, även om det röda matchas bäst till maträtten.

I samband med bjudningar och gäster är det dock viktigare att välja matchande vin. Det sägs nämligen att valet av vin kan vara avgörande för om maten smakar gott eller inte. I listan nedan hittar du alla maträtter som passar till vitt, rosé eller rött vin.

Röda viner

Vin med röda och djupa toner passar bäst till mörkt kött. Det kan t.ex. handla om en mustig gryta med härliga köttbitar, entrecote eller stekt kött på grillen. Det är dock viktigt att man inte bara tittar på färgen när man väljer vin, utan även på vilka druvor som används och vilken fyllighet som vinet har.

Vitt vin

Vitt vin ger oftast en lätt och friskare smak än rött. Vitt vin känns dessutom inte lika tungt. Av denna anledning är det många som per automatik väljer att bjuda på vitt vin tillsammans med fisk eller kyckling och det är helt rätt.

Rosé

Rosévinet är ett allsidigt vin som passar för många olika typer av ändamål. Trots att vinet till färgen är en blandning av vitt och rött, så är rosé mer lik ett vitt vin. För att matcha rosévin med en maträtt kan man tänka att maten ska vara lika luftig och frisk som rosén är.