Om du kan sy, sticka eller virka någorlunda så kan du tillverka massor med fina och användbara föremål till ditt hem. Genom att samla ihop rester av gamla garner, kläder och tyger kan du göra allt från lapptäcken till förvaringsboxar, och det är en kul och tacksam sysselsättning.

Efter att du har lärt dig grundtekniken är det bara att börja designa själv och ge allt din personliga prägel. Allt du behöver är att skaffa ett kollegieblock och sätta igång med skisserna och snart kommer din kreativitet att förgylla vardagen på ett nytt sätt.

Storleken spelar roll

När du jobbar med fyrkanter är det enbart storleken som är viktig att tänka på. Bestäm vilka mått du vill arbeta med och rita antingen upp en mall i din anteckningsbok eller klipp ut en i papper eller tyg. När allt ska sys ihop är det A och O att rutorna passar, medan deras färg- och mönsterkombinationer är helt upp till dig.

Ett klassiskt handarbetsprojekt med fyrkanter är lapptäcket och här handlar det om att antingen virka, sticka eller klippa ut exakt lika stora rutor och sedan fästa ihop dem. Täcket kan bli ett snyggt överkast till en soffa eller säng, eller varför inte göra en mindre modell åt barnen eller Fido? Du kan också göra förvaringskorgar, leksaker, väskor och kläder med hjälp av lapptekniken, och resultaten blir ofta överraskande bra.