Har du ett eller flera rum hemma som inte får tillräckligt med naturligt ljus? Då finns det flera knep att ta till när du inreder som gör utrymmet ljusare och mer inbjudande. Här kommer några användbara tips.

Sätt in en glasdörr

En glasdörr är ett bra alternativ för exempelvis hemmakontor eller andra rum där du vill kunna stänga om dig men inte behöver total avskildhet. Då får du in ljus från andra delar av hemmet.

Använd speglar

Speglar reflekterar ljus och gör dessutom att rummet känns större. Det här knepet fungerar lika bra dagtid som kvällstid. Du kan nämligen placera en lampa framför en rund spegel för att få ut mer av rummets belysning. Eftersom spegeln reflekterar lampans sken krävs det då färre lampor för att lysa upp rummet.

Välj ljusa färger

Det finns många snygga mörka färger men de är inte rätt val om du har ett trångt eller mörkt utrymme som du vill göra ljusare. Det betyder dock inte att allt måste vara vitt. Du kan också välja ljusa nyanser av till exempel gult, grått eller grönt som väggfärger. Taket får gärna vara ljusare än väggarna för att bidra till att ljuset sprids. Var inte rädd för att inreda med starka färgklickar i form av kuddar och mattor, det lyser också upp.

Välj öppna hyllor

Stängda skåp har en tendens att få rummet att kännas tillstängt. Öppna hyllor å andra sidan gör att utrymmet känns ljusare och större. Undvik dock att ha alltför mycket saker på hyllorna eftersom det då återigen drar åt det tillstängda, plottriga hållet. Ett mindre skåp för lösa saker och öppna hyllor för böcker och inredningsdetaljer kan bli en bra kombination.

Putsa fönstren

Sist men inte minst, putsa fönstren regelbundet. Rena fönster gör en betydlig större skillnad för ljusinsläpp än vad du tror.