Barn är underbara på otroligt många sätt. De är lekfulla, glada och fulla med fantasi och det är därför det är så himla kul att pyssla tillsammans med

Barn är underbara på otroligt många sätt. De är lekfulla, glada och fulla med fantasi och det är därför det är så himla kul att pyssla tillsammans med barn. Barn kan sitta med en trådrulle, knappar och sugrör och skapa en skulptur utan dess like. En toalettrulle kan bli en rymdraket, en sten blir till en katt och knapparna blir till en slingrig orm. Det krävs alltså inte mycket för att ett barn ska komma igång med pysslandet. Vi vuxna kräver oftast en hel del verktyg och material för att våra fantasier ska börja spraka.

Vilken typ av pyssel ska man göra?

Det finns inga som helst regler för vilka typer av pyssel man kan göra tillsammans med barn. Alternativen är många och bara fantasin sätter gränser för vad ni kan göra tillsammans. Om du ändå känner att du vill ha några konkreta tips så kan du kika i listan nedan.

  • Trolldeg – kommer du ihåg den supersalta degen som man kan torka i ugnen? Bra! Trolldeg är nämligen riktigt kul att plocka fram när du vill pyssla med barnen. Degen skapar du själv med hjälp av salt och mjöl. Gör jultomtar, figurer, skålar, pennhållare eller vad helst ni känner för. Efter en snabb torkning i ugnen kan ni måla skapelserna med hobbyfärg.
  • Skapa kort – att få ett kort är väldigt uppskattat och att skapa ett eget kort är väldigt kul. Tillsammans kan ni pyssla ihop fina grattiskort, påskkort, julkort eller inbjudningskort till barnets egen födelsedag. Vill ni vara extra fiffiga så kan ni även skapa egna kuvert.
  • Högtidspyssel – högtider är en utmärkt anledning till att plocka fram pyssellådan. Till julen kan ni skapa fina julgransdekorationer eller figurer av toalettrullar, påsken ger möjligheter till att måla ägg till påskriset och midsommar lämnar utrymme för att skapa fina blomsterkransar med silkespapper.
  • Gör eget slime – slime är något som har blivit otroligt populärt bland barn och ungdomar. Tack vare populariteten har utbudet av slime blivit riktigt stort, men även priserna har ökat. Idag kan en liten burk med slime kosta mellan 60-100 kronor, och ibland även mer. Genom att göra ditt eget slime kommer du att spara in pengar och dessutom har du alltid en idé att plocka fram på regniga dagar. Allt du behöver är linsvätska, lim och raklödder. Karamellfärg ger en härlig nyans.

Låt barnen bestämma

Ibland kan det dock vara kul att låta barnen bestämma vad man ska pyssla med. Det kan skapas jultomtar mitt i sommaren eller skapas blomsterkransar när minusgraderna står utanför dörren. Naturligtvis måste du som förälder eller vuxen avgöra om det är möjligt att utföra pysslet eller inte och om det är vassa föremål eller saxar som kommer behövas är det bra om du alltid håller uppsyn.