Att göra en riktigt fin dukning kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det kan vara mycket svårare än det ser ut. Hur man än vänder och vrider får man aldrig det där bordet som skulle kunna komma från ett inredningsmagasin och ju fler saker man dekorerar med, desto värre blir det. Att lyckas med en riktigt fin dukning är något som väldigt många vill klara av och extra viktigt känns det kanske inför årets viktigaste dag – nyårsafton!

Det spelar sällan någon roll om det är vänner, familj, bekanta eller styrelsen från Nabo som det är som du ska bjuda på nyårsmat. Nu kanske det inte är så vanligt att ha Nabo på besök i sitt hem en sådan här stor dag, men vem vet. Kanske har ni som bostadsrättsförening fått riktigt god och professionell service i samband med att ni har fått hjälp med fastighetsförvaltning och vill tacka lite extra. Oavsett vem det är som du ska bjuda är dukningen väldigt viktig och gärna något som man vill ska stå i centrum. Här nedan har vi därför satt ihop tips på hur du lyckas för att få en elegant dukning till nyår.

  • Tända ljus – Finns det någonting som ska vara obligatoriskt på en nyårsdukning är det naturligtvis levande ljus. Detta gäller även om du bara serverar vardagsmiddag. Se till att gafflar och knivar ligger i rätt ordning och att de är rakt placerade bredvid tallriken.
  • Skapa stilleben – Ett stilleben på bordet kanske inte är det första man tänker på och vi ber dig inte hämta alla favoritsaker från bokhyllan. Här kan du istället jobba med att komponera ihop saltkar med flingsalt, en liten växt och kanske en snygg vattenkaraff bredvid.
  • Kandelaber – En kandelaber eller ljusstake med plats för flera ljus är alltid snyggt och elegant. Satsa dock inte på röda eller vita ljus, utan välj hellre mjukare toner som till exempel honungsgult.
  • Textilier – Vi är helt säkra på att det där snygga ekbordet som du har i köket eller matsalen är värt att titta närmare på, men vill du lyckas med en fin dukning så kom ihåg att använda dig av textilier. En vacker duk med draperat tyg kan få vilken dukning som helst att gå från vardaglig till exklusiv toppklass. Satsa även gärna på servetter i tyg för att öka lyxkänslan.
  • Blommor – En dukning kommer inte till sin rätt om det inte finns blommor på bordet. Det bästa är naturligtvis om du kan välja blommor efter säsong. Under vintern kan det vara snyggt att välja annat från naturen, till exempel kottar, nyponkvistar och mossa. Det går bra att kombinera dessa med snittblommor om du vill få in mer färg i dukningen.