Köket är ett av hemmets viktigaste rum. Här spenderas mycket tid vilket ställer krav på både komfort, funktion och estetik. Att renovera eller göra stora förändringar i köket är ofta både dyrt och tidskrävande. Det finns dock många smarta knep för att enkelt inreda och förnya köket. Samtliga tips kan du själv genomföra och genom att inte anlita professionell hjälp håller du nere kostnaderna.

Små detaljer gör stor skillnad

Det är detaljerna som är avgörande för inredningen. Satsa på de små detaljerna för att göra ditt kök och resten av ditt hem mer personligt. Lägg ned lite extra tid på att hitta fina köksdetaljer, som exempelvis kökshandtag & köksknoppar på Barahandtag, om du vill ge ditt kök ett lyft. Att byta ut ett helt kök är kostsamt, men att ändra köksknoppar är ett utmärkt sätt att skapa förändring. Ett billigt kök från Ikea kan ge ett betydligt mer exklusivt intryck om du byter ut handtagen och knopparna. Med andra ord är handtag och knoppar små detaljer som har stor effekt på inredningen.

Välj bland olika material för att skapa den stil som passar ditt hem bäst. Handtag och knoppar kan både ge ett mjukare och hårdare intryck beroende på vilket material och vilken form du väljer. Zamak, läder och porslin är vanliga material. Läder är ett material som är trendigt och populärt. Det ger ett modernt och minimalistiskt intryck. Porslin passar utmärkt till ett romantiskt kök eller till sommarstugan. Zamak är vanligt material till handtag och knoppar. Det är en legering som behandlas för att likna olika utseenden, exempelvis mässing, antik tenn, oxid och rostfritt stål. Det är ett mycket hållbart material som dessutom är betydligt billigare en exempelvis krom. Trä och plast är två material som var vanligare förr, men eftersom de inte har samma hållbarhet som de ovanstående används de inte lika ofta.

Måla om eller tapetsera

Att måla om hela köket är ett stort och tidskrävande projekt, men att ge köksluckorna ny färg är dock både enkelt och effektfullt. Färgglada köksluckor kommer garanterat att ge en stor förändring. Att tapetsera i köket kan också vara ett sätt att förnya. Om du inte vill ändra för mycket kan du tapetsera en fondvägg.

Inred med konstgjorda växter

Växter är en av de stora inredningstrenderna som du med fördel kan applicera på köket. Konstgjorda växter är en vacker inredningsdetalj som passar perfekt för dig som inte har tid att sköta riktiga växter. Du kan även blanda konstgjorda med riktiga växter för att skapa effekter. Satsa på stora och många växter för ett riktigt trendigt kök, gärna palmer och växter med stora blad. Det kommer att ge en mysig och hemtrevlig känsla i såväl köket som resten av hemmet. Dessutom kommer de gröna växterna vara en härlig färgklick eftersom kök ofta är ganska färglösa.